Dietetyczne przepisy wielkanocne
Wiosenny czas to wyjątkowe zapachy wprost z natury. Budzący się do życia po zimie świat daje nam wspaniały apetyt, a powodem tego jest również Wielkanoc. Aromatyczne żurki, faszerowane jajka i inne przysmaki, z dodatkiem świeżych i suszonych ziół, zachęcają do małych grzeszków i słabości związanych ze smakami. Jednak czy naprawdę to tylko małe słabości? Otóż nie, kaloryczność potraw związanych ze Świętami Wielkanocnymi jest bardzo duża. Dlatego Kochani; dietetyczne przepisy wielkanocne, co Wy na to? Poniższe przepisy udowodnią, że można smacznie, kolorowo, przebojowo i do tego lekko dla przewodu pokarmowego. Spróbujcie świąt w wersji FIT.
Koniecznie zaprenumeruj bezpłatnie ten blog ( ➡ po prawej).
DIETETYCZNE PRZEPISY WIELKANOCNE
ŻUREK
Składniki:
- 1 l maślanki,
- 1/2 szklanki mleka
- 400g wędzonego fileta z indyka,
- 1 biała cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- 1/2 łyżki oliwy,
- garść suszonych grzybów, np. podgrzybków,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, listek laurowy, cząber,
- do podania: jajka gotowane na twardo, biała kiełbasa, opcjonalnie pietruszka lub rzeżucha,
- dodatkowo: gęsta tkana lniana lub bawełniana ściereczka lub gaza.
Przygotowanie: Maślankę i mleko powoli należy podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną się wytrącać grudki. Przecedzić masę przez sitko wyłożone dodatkowo ściereczką lub złożoną kilkukrotnie gazą. Otrzymany wywar serwatkowy doprawiamy liściem laurowym, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, suszonymi grzybami i dalej podgrzewamy.
Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, jedno i drugie zrumieniamy leciutko na oliwie. Pokrojony w kawałki filet z indyka, czosnek i cebulę dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut. Doprawiamy sporą ilością majeranku (cała płaska łyżka) i cząbrem.
Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, plasterkami kiełbasy i ewentualnie posypane natką pietruszki lub rzeżuchą.
Lubisz gotować? Podróżować?
Odwiedź i zaprenumeruj bloga: Cooking VAN – Podróże Kulinarne.
JAJKA FASZEROWANE
Składniki na 5 porcji:
- 5 jajek,
- 100 g wędzonego łososia,
- 100 g serka śmietankowego light,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo. Następnie obieramy je i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtko i rozdrabniamy je widelcem. Siekamy drobno łososia i łączymy z żółtkami, serkiem śmietankowym oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku. Powstały farsz nakładamy na białka. Całość można udekorować natką pietruszki.
MAJONEZ JOGURTOWY
Składniki:
- 2 opakowanie jogurtu naturalnego 150 gram,
- 2 gorące jajka na twardo,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie: W blenderze miksujemy wszystkie składniki. Zaczynamy od jogurtu. Dodajemy musztardę i cytrynę, a następnie jajka. Ważne, aby jajka były jeszcze gorące. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Uzyskana masa jest aksamitna i puszysta. Przyprawiamy do smaku w zależności od tego czy wolisz ostry majonez czy łagodny. Dietetyczne przepisy wielkanocne taki właśnie majonez powinny zawierać!
SPRAWDŹ ceny wszystkich dostępnych ziół!
SERNIK LIGHT
Składniki:
Na kruchy spód:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- cukier waniliowy,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki masła,
- 6 tabletek słodzika rozpuszczonego w wodzie lub 1/4 szklanki cukru.
Na masę serową:
- 6 jajek,
- wiaderko sera mielonego 4%,
- 1/4 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki cukru lub fruktozy lub 20-30 tabletek słodzika rozpuszczonego w 1/5 szklanki wody,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 1 czubata łyżka mąki tortowej,
- aromat pomarańczowy lub migdałowy
Przygotowanie: Ze składników na kruchy spód zarabiamy na stolnicy kruche ciasto. Mniejszą prostokątną blaszkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Wykładamy na spodzie kruche ciasto równą warstwą.
Masa serowa: żółtka miksujemy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy ser, budyń i mąkę, miksujemy na pulchną masę. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Wylewamy masę serową na kruche ciasto i pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni. po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w piecu aby trochę ostygło.
Poniżej możesz sprawdzić listę produktów i sklepów ze zdrową żywnością. Kliknij zdjęcia poniżej, a potem wejdź na stronę sklepu, który Cię zainteresował, by dowiedzieć się więcej.
Jak się Wam podobają moje propozycje na dietetyczne przepisy wielkanocne? Na dania wielkanocne fit? Dajcie znać w komentarzu…
Życząc Wam zdrowych, wyjątkowych Świąt, z uśmiechem i radością, życzę także smacznego i dobrej energii przy stole i po odejściu od niego.
Polub, komentuj, subskrybuj, obserwuj nas na: – BONUSY dla najaktywniejszych czytelników. |
ZOBACZ TEŻ:
Zioła – skutki uboczne
Zapalenie zatok – naturalne metody leczenia
Odchudzanie – zioła wspomagające
Bernardeta Nosek
dietetyczka, pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej