Kolendra – cytrusowo-korzenne zioło i jego właściwości
Niezwykła przyprawa, roślina magiczna, czyli kolendra. Znana małemu gronu smakoszy w Polsce. Wykorzystywana znacznie częściej w kuchni azjatyckiej. Kolendra, ze względu na właściwości istotne dla zdrowia, powinna częściej gościć jako lek w naszej apteczce.
KOLENDRA – POCHODZENIE
Kolendra wywodzi się z krajów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Aktualnie jest uprawiana m.in. w Gruzji, Pakistanie, Chinach, Argentynie, Maroko i Syrii. Innymi nazwami kolendry są: cilantro, chinese parsley, chińska pietruszka. Częściami wykorzystywanymi w kuchni jak i również do sporządzania olejków, nalewek są wszystkie części rośliny. Ma korzenno, goryczkowaty, cytrusowy aromat.
SPRAWDŹ ceny wszystkich dostępnych ziół!
DOBRO DLA ZDROWIA UKRYTE W KOLENDRZE
- Kolendra tonizuje działanie żołądka, pobudza apetyt, wspomaga leczenie biegunek, kolki, zaburzeń trawienia, leczy zgagę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest idealna dla osób mających przewlekłe choroby jelit, a także stosujących dietę odchudzającą.
- Zawarty w kolendrze olejek eteryczny linalol działa uspokajająco na układ nerwowy, wspomaga leczenie nerwic, depresji i innych zaburzeń układu wegetatywnego. Zapewnia zdrowy sen.
- Napar z kolendry stosowany zewnętrznie jako środek do przemywania łagodzi wykwity skórne, czyraki i inne stany zapalne na skórze. Działa bardzo silnie antyseptycznie.
- Jest idealnym naturalnym lekiem wspomagającym dla nadciśnieniowców i osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.
- Kolendra jest znana ze swoich mocnych właściwości przeciwobrzękowych. Łagodzi opuchliznę. Dlatego jest zalecana dla osób z reumatyzmem.
- Kolendra zawiera żelazo w bardzo dużej ilości. Dlatego osobom z anemią jest wskazane stosowanie jej przetworów jako naturalnej kuracji podnoszącej poziom tego podstawowego minerału we krwi.
- Jako środek odkażający jest stosowany także w postaci płukanki na infekcyjne stany zapalne jamy ustnej i gardła.
- Jako przyprawa i dodatek do mięs stanowi bardzo ważny element kulinarnego świata.
Na Ceneo możesz sprawdzić najkorzystniejsze ceny kolendry oraz listę sklepów, w których możesz ją kupić. Kliknij w zdjęcia, a potem wejdź na stronę sklepu, który Cię zainteresował, by dowiedzieć się więcej.
Kolendra to specyficzne, mocne i aromatyczne zioło, więc albo ktoś jest jego pasjonatem albo po prostu nie toleruje jej. Wiadomo, że nie każdy z nas lubi każde ziółko. Świat roślin jest na tyle zróżnicowany, iż każdy znajdzie swoje ulubione aromaty.
Masz swoje doświadczenia z kolendrą? Lubisz? Używasz? Korzystasz? Podziel się z nami swoimi doświadczeniami w komentarzu poniżej.
Polub, komentuj, subskrybuj, obserwuj nas na: – BONUSY dla najaktywniejszych czytelników. |
Bernardeta Nosek
Dietetyk, Copywriterka, blogerka.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
ZOBACZ TEŻ:
Acerola – właściwości
Zioła – skutki uboczne
Zapalenie zatok – naturalne metody leczenia
Odchudzanie – zioła wspomagające
Świetna robota. Ostatnio coraz bardziej zaczynam interesować się przyprawami i ziołami. Tak samo w kuchni zaczynamy eksperymentować;).
Bardzo przydatne informacje.
Pozdrawiam:).
W mojej kuchni nie brakuje świeżych ziół 🙂 Nie tylko kolendra, ale i rozmaryn, oregano, pietruszka, tymianek czy bazylia. Warto w doniczkach trzymać zioła, zawsze świeże i pod ręką.
Uwielbiam kolendrę! Kiedy pierwszy raz jej spróbowałam, dodawałam ją do wszystkiego: zup, curry, tostów, past, makaronów i kasz. Dobrze, że jest taka zdrowa
Nie używam, ale pora to zmienić. Jak się okazuje – świetny tekst – ma sporo zalet 🙂 Naprawdę leczy zgagę? Jeśli tak, to znajdzie się u mnie dla niej miejsce.